Sjokolade

Introduksjon

Sjokolade

Sjokolade er ikke bare sjokolade nei. Her handler det om bønnesorter, conchering, garvesyre og fruktsyre. For å kunne avgjøre om en en sjokolade er av god kvalitet, må man se på følgende faktorer:

 • Hvilke sorter kakaobønner som er brukt
 • Dyrkingsforholdene der kakaoplanten vokser
 • Gjærings- og deretter tørkingsprosessen
 • Hvordan bønnene blir varmet opp, ristet og deretter malt
 • Conchering, en prosess hvor sjokoladen holdes i konstant bevegelse for å fjerne garvesyrene og få blandet det godt etter at sukker og vanilje er tilsatt.

Vi hos SebastienBruno følger prosessen fra valg av bønner frem til ferdig sjokolade.

Sjokolade framstilles av bønnen fra kakaotreet Theobroma cacaos frukt. Theobroma er latinsk og betyr “gudemat”. Treet blir opptil 10 meter høyt, blomstrer to ganger i året og produserer ca. 3-4 kg sjokolade årlig. Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet av mayaindianerne. Det antas at bønnene kan ha blitt brukt i minst 2 500 år. Sjokolade kom første gang til Europa med Christofer Columbus i 1502 og Spania etablerte tidlig et monopol på import. Til å begynne med ble sjokoladen nytt i form av sjokoladedrikker, og det ble åpnet sjokoladehus som solgte drikken mange steder i Europa. I 1828 oppdaget man hvordan det kunne framstilles pulver av kakaobønnene, noe som førte til at den første sjokoladekaken ble laget i 1847. Kakaobønnene som anvendes i dag kommerfra plantasjer langs det såkalte kakaobeltet som strekker seg tvers over Amerika, Asia og Afrika fra 20* nord til 20* syd.

Det er tre hovedtyper av kakaobønner som blir brukt til å lage kakao og sjokolade:

 • Criollo: Criollo, betyr “innfødt” og er rolls royce av kakaobønner. Bønnen går for å være den høyest verdsatte smaksmessig (mindre bitter og mer aromatisk). Den er vanskelig å dyrke, og dermed også den dyreste kakaobønnen. Bare rundt 5-10% av verdens sjokolade lages med Criollo kakaobønner.
 • Forastero: Forasteros, betyr “utenlandsk”, og er den vanligste kakaosorten som står for rundt 80% av verdens kakaoproduksjon. Forastero har en litt mer “robust” smak med ulike variasjoner avhengig av underart og prosessering.
 • Trinitario: Er en krysning mellom Criollo og Forastero. Bønnen oppsto naturlig i Trinidad etter at en orkan ødela det meste av Criollo-trærne, og man plantet nye Forastero kakaotrær. Står for rundt 10-15% av verdens kakaoproduksjon.

Criollo cacao

Ulike typer kakaobønner kan gi den ferdige sjokoladen svært ulike smaksopplevelser. I tillegg er hvordan kakaoproduktene blir fremstilt med på å avgjøre hvordan sluttproduktet smaker.

SebastienBruno bruker single origin sjokolade, og alle våre produkter er håndlaget med lite sukker, høy andel sjokolade og ingen konserveringsmidler. Bruken av single origin-kakaobønner er med på å skape en ettersmak som varer mye lenger i munnen enn ordinære kakaobønner. Jo lenger ettersmaken varer, desto bedre kvalitet er det snakk om. SebastienBruno bruker primært Crillo i sine produkter, for å kunne levere overlegen kvalitet. For å kunne kjøpe Criollo samarbeider vi med en landsmann som finner kakaobønner av ypperste kvalitet til oss, noe som er svært tidkrevende. De fleste kakaobøndene vi handler med driver smått og holder til i temmelig avsidesliggende områder. De er også ganske ukjent med internett og e-post, stikkordet er personlig tilstedeværelse. Etter at kakaoen er høstet må bønnene gjennomgå en gjæringsprosess før de tørkes. Det må skje i løpet av et par dager så det gjøres i opprinnelseslandet. De tørkete bønnene importeres så til Frankrike. Der samarbeider SebastienBruno med en liten fabrikk som lager kakaomasse av bønnene, og det er denne som så blir importert til Norge. Vi blander aldri bønner fra ulike steder, og all sjokoladen hos SebastienBruno kan spores tilbake til en produsent.

SebastienBruno er kjent for å stille høye krav både til seg selv og til sine leverandører og satser kun på naturlige ingredienser av første klasse. SebastienBruno er stadig på jakt etter de beste råvarene og har intet mindre enn hele verden å velge fra. Våre pistasjnøtter kommer fra Sicilia, mandler fra Spania og appelsiner får vi fra Korsika. Noen av råvarene henter vi også i Frankrike, men vi bruker kun norske meieriprodukter.

Konfekt

Eksklusive

Konfekter

Våre små sjokoladekledde biter inneholder noe for enhver smak. Vi fører blant annet følgende smaker:

 • Lys sjokoladeganasj naturell
 • Marsipan med vanilje
 • Praline av mandel
 • Ren mørk sjokoladeganasj
 • Mørk sjokoladeganasj med te
 • Mørk sjokoladeganasj med chilli
 • Praline av valnøtt
 • Mørk sjokoladeganasj med bringebær
 • Myk karamell med “The 7 Agrumes”
 • Pistasjmarsipan
 • Mørk sjokoladeganasj med kaffe
 • Praline av hasselnøtt
 • Mørk sjokoladeganasj med vanilje
 • Hvit sjokoladeganasj med kokos
 • Saltkaramell
 • Bringebærkaramell
 • Pasjonsfruktkaramell
 • Vaniljekaramell

Alle våre konfekter er uten gluten. Konfektene inneholder følgende allergener; melk, egg, soyalecitin og nøtter (se individuell smak).

 

 

 

395,-
16,- per stk.
Sjokoladeplater

Sjokoladeplater

I følge medisinsk forskning kan mørk sjokolade være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Det er flavonoidene du finner i den mørke sjokoladen, som har denne effekten. I likhet med antioksidanter virker flavonoider på en måte som kan dempe skadelige forandringer i kroppen.

Vi deler vår sjokolade i følgende kategorier.

Usukret sjokolade
Lages av ren sjokolade (kakaomasse av ren malte kakaobønner) uten sukker og annen tilsetning. Denne sjokoladetypen er hovedingrediensen i alle typer sjokolade med unntak av hvit sjokolade.

Bittersøt sjokolade / Mørk sjokolade
Inneholder minst 35% ren sjokolade (kakaosmør og kakaomasse), lite sukker og soyalecitin. Minst 14% av kakaoinnholdet må være avfettet kakotørrstoff og minst 18% kakaosmør. Soyalecithin brukes primært som en emulgator, og for å forebygge separasjon av ingrediensene.

Semisøt sjokolade
Det samme som bittersøt sjokolade, men ofte med noe høyere sukkerinnhold.

Melkesjokolade
Inneholder minst 10% ren sjokolade (kakaosmør og kakao masse), melk/melkepulver, sukker og soyalecitin

Hvit sjokolade
Inneholder kakaosmør, sukker, melk/melkepulver, smakstilsetning og soyalecitin. Det er verdt å merke seg at hvite sjokolader ikke inneholder kakaomasse, og smaker derfor ofte annerledes annen sjokolade.

Vi har sjokoladeprodukter og plater som dekker alle kategorier nevnt ovenfor. Finn din favoritt!

26

24

23

25

 

70,-
31,5% Concerto - Hvit sjokolade

Allergener: Melk (laktose) og soyalecitin

 

70,-
40% MelkeSjokolade

DIVO - SINGLE ORIGIN FORASTERO - ELFENBENSKYSTEN
Allergener: Melk (laktose) og soyalecitin

 

70,-
70% Mørk sjokolade

SAMANA - SINGLE ORIGIN (rare Trinitario) - DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK
MADONG- Single Origin (RARE TRINITARIO) - Papua ny-guinea
BAIANO - SINGLE ORIGIN BAHIA SUPÉRIOR - BRASIL
GAYAS - Single Origin Forastero - Ecuador
CARUPANO- SINGLE ORIGIN CRIOLLO - VENEZUELA
TANNEA - SINGLE ORIGIN CRIOLLO - Madagascar
MEKONGA - SINGLE ORIGIN CRIOLLO - VIETNAM
Allergener: Soyalecitin

 

80,-
80% Mørk sjokolade

SINGLE ORIGIN CRIOLLO - VENEZUELA
Allergener: Soyalecitin

 

80,-
90% Mørk sjokolade

SINGLE ORIGIN CRIOLLO - VENEZUELA
Allergener: Soyalecitin

 

85,-
100% Usukret sjokolade

SINGLE ORIGIN CRIOLLO - VENEZUELA
Allergener: Ingen

Tuber & annet

Tuber & annet

 

DSC_1377
Croq’Télé Mørk / Melk / Mix
DSC_1376
Ristede og karamelliserte pistasjnøtter
DSC_1400
Sablé choco
DSC_1390
Sablé pistasj

 

Sjoko blokk
trøfler
Trøfler